Mulle on alati e46 kere meeldinud. Kunagi ammu oli naisel 318 automaat aga see erilist dünaamikat ei pakkunud. Nüüd vanemas eas tundus aeg olevat küps soetada endale hobiauto, mida parandada ja millega saab vahel ka sõita äkki.
2025 kevadel vaatasin Hollandi e46 müügikuulutusi aga pigem ikka 325 ja sedaani. Sõber soovitas vaadata midagi huvitavamat ja nii ma taasavastasin 330xi touringu. Manuaale leidub neid vähe ja mul pole automaadi vastu midagi, mugav sõita kui töötab.
Auto sai välja valitud piltide järgi ja treiler tõi ta jaanipäevaks Eestisse. Enamus aega oli masin olnud Šveitsis, 2023 oli toodud Hollandisse.
Sõita kohe temaga ei saanud, esinesid klassikalised vead - esimesed pooltelje katted puru, karteri tihend lekkis, roolivõimu voolikud lekkisid, klapikambrikaan lekkis jne. Selleks, et masinat Eestis arvele saada, läks aega 1 kuu vahelduva eduga tööd ja loomulikult raha.
Arvele ta sai ja seejärel sai hakata autot kasutama. Mul on pikk nimekiri tehtud töödest ja ootejärjekord ulatub 2027. aastasse. Proovin autot hoida originaali lähedasena - ei toonklaasi jne. Suvel on see muidugi täielik piin.
Kõige suurem mure on auto kere - kuigi 24 aastat vana masina kohta korralik, olen pidanud vahetama esitiivad ja tegema erinevaid värvitöid.
Lisan mõned pildid ka, uus rooli nahk ja esiistmete naha vahetus tegi auto peaaegu uueks. Nüüd ma otsin Tartus järgmiseks aastaks polsterdajat, kes lae ja piilarid ära teeks.
Auto ise on tavalise varustusega, ei ole midagi uhket peal.
Suvel kasutan style 68 velgi 12mm flantsiga ja talvel style 285. Autol on kahes kohas paigaldatud led pirnid - salongis meigi peegli valgustusel (häiris see kollane valgus) ja numbrituled ( aasta ega tagasi paigaldasin originaal katted aga ühel läks suvel kinnitus puru ja ma ei saanud enam külge klaasi ning siis ostsin prooviks led kopmlektid koos sisseehitatud takistiga).
24 aastat vana käigukangi nupp oli ka kole ja selle tellisin e90 oma Aliexpressist. Värv läheb täpselt liistudega kokku ja kaugelt ei saa arugi, et pole OEM.
BMW e46 330XI touring 2002
BMW e46 330XI touring 2002
- Manused
-
- IMG_7545.jpeg (2.81 MiB) Vaadatud 186 korda
-
- IMG_7563.jpeg (5.28 MiB) Vaadatud 186 korda
-
- IMG_7508.jpeg (3.4 MiB) Vaadatud 186 korda
-
- IMG_7398.jpeg (2.23 MiB) Vaadatud 186 korda
-
- IMG_7272.jpeg (2.93 MiB) Vaadatud 186 korda
-
- att.lUBNgDMDejthSU0PZ9583B0Ml-wpBPKdpxZpx9hqG4g.jpeg (102.14 KiB) Vaadatud 186 korda
-
- att.pdLjhD6_oSybrrTU5SJZaV_ERP_d3rByvs5H970kVZo.jpeg (91.02 KiB) Vaadatud 186 korda
-
- IMG_6779.jpeg (4.58 MiB) Vaadatud 186 korda
-
- IMG_6719.jpeg (4.4 MiB) Vaadatud 186 korda
Viimati muutis Marto, 16 Sept 2026 10:29, muudetud 3 korda kokku.
Re: BMW e46 330XI touring 2002
Toon eraldi välja mis autol siiani parandatud/vahetatud on:
Pidurivedelik
Pidurivoolikud
Käigukastiõli
Esi- ja tagadiferentsiaali õli
Vahekasti õli
Süüteküünlad
Kütusefilter
DISA klapp
Roolivõimendi paisupaak, voolikud ja vedelik
Mootoripadjad
Süütepoolid 6 tk
Nukkvõlli andur (Magneti Marelli ja siiani töötab, veakoodi ei anna)
Nukkvõlli asendi juhtklapp sisse ja väljalase (Febi ja siiani töötavad)
Radiaatoriventilaatori sidur
Sisselaskeõhuvõtu voolikud
MAF andur (BMW OEM)
Eesmised lambdaandurid 2 tk
Andur f. AUC BMW
Kardaani tugilaager
Salongiventilaator
Kogu esimene jahutussüsteem - voolikud, paisupaak,radiaator, termostaat
Jahutusvedelik
Kliimakompressor
Uus aku
Üks huvitav seik pärineb käesolevast aastast. Lappasin realoem kataloogi ja kontrollisin varuosa koode ja hindu ning sattusin kardaani peale. Hind oli 78.- (ühes Leedu OEM BMW internetipoes) Küsisin tuttava käest Forsis üle ning ta kinnitas seda ning tellisingi endale OEM varu kardaani koos pukiga 86.- eest (muidu oli lett 1200.-). Siiani pole rohkem ühegi nii odava OEM varuosa peale sattunud.
Tulede puhul sain kogemuse, et saab ainult OEM tootjat kasutada, b-varuosad on kehvad ja ei kesta pikalt. Samuti igausgu lülitid. Samas neerud panin Esen SKV omad, kuna OEM-i enam tellida ei saa ja kasutatuid ei taha.
Hetkel maadlen juba aasta aega selliste veakoodidega:
Code 16 (16 LSZ2): Turn signal switch / wiring shorted to ground
Code 17 (17 LSZ2): High beam / flasher switch / wiring shorted to ground
Code 22 (22 LSZ2): Headlight vertical aim control (LWR) front ride height/load sensor shorted to ground
Ma olen siiani vahetanud esimese kõrguse anduri (Esen SKV) ja pistiku pesa puhastanud/määrinud
Tagasilla andur puhastatud ja määritud
Mõlemad esimesed maanduspunktid puhastatud/määritud
Roolilint vahetatud BMW OEM uus
Suunatule lüliti kang vahetatud BMW OEM uus
Tuledelüliti vahetatud BMW OEM uus
Viga pole ära kadunud. Kohe tagasi ei tule kui ära kustutan, isegi kui tuled põlema panna. Alles paari minuti pärast peale skaneerimist, ühtegi välist sümptomit pole. Äkki keegi oskab pakkuda midagi?
Pidurivedelik
Pidurivoolikud
Käigukastiõli
Esi- ja tagadiferentsiaali õli
Vahekasti õli
Süüteküünlad
Kütusefilter
DISA klapp
Roolivõimendi paisupaak, voolikud ja vedelik
Mootoripadjad
Süütepoolid 6 tk
Nukkvõlli andur (Magneti Marelli ja siiani töötab, veakoodi ei anna)
Nukkvõlli asendi juhtklapp sisse ja väljalase (Febi ja siiani töötavad)
Radiaatoriventilaatori sidur
Sisselaskeõhuvõtu voolikud
MAF andur (BMW OEM)
Eesmised lambdaandurid 2 tk
Andur f. AUC BMW
Kardaani tugilaager
Salongiventilaator
Kogu esimene jahutussüsteem - voolikud, paisupaak,radiaator, termostaat
Jahutusvedelik
Kliimakompressor
Uus aku
Üks huvitav seik pärineb käesolevast aastast. Lappasin realoem kataloogi ja kontrollisin varuosa koode ja hindu ning sattusin kardaani peale. Hind oli 78.- (ühes Leedu OEM BMW internetipoes) Küsisin tuttava käest Forsis üle ning ta kinnitas seda ning tellisingi endale OEM varu kardaani koos pukiga 86.- eest (muidu oli lett 1200.-). Siiani pole rohkem ühegi nii odava OEM varuosa peale sattunud.
Tulede puhul sain kogemuse, et saab ainult OEM tootjat kasutada, b-varuosad on kehvad ja ei kesta pikalt. Samuti igausgu lülitid. Samas neerud panin Esen SKV omad, kuna OEM-i enam tellida ei saa ja kasutatuid ei taha.
Hetkel maadlen juba aasta aega selliste veakoodidega:
Code 16 (16 LSZ2): Turn signal switch / wiring shorted to ground
Code 17 (17 LSZ2): High beam / flasher switch / wiring shorted to ground
Code 22 (22 LSZ2): Headlight vertical aim control (LWR) front ride height/load sensor shorted to ground
Ma olen siiani vahetanud esimese kõrguse anduri (Esen SKV) ja pistiku pesa puhastanud/määrinud
Tagasilla andur puhastatud ja määritud
Mõlemad esimesed maanduspunktid puhastatud/määritud
Roolilint vahetatud BMW OEM uus
Suunatule lüliti kang vahetatud BMW OEM uus
Tuledelüliti vahetatud BMW OEM uus
Viga pole ära kadunud. Kohe tagasi ei tule kui ära kustutan, isegi kui tuled põlema panna. Alles paari minuti pärast peale skaneerimist, ühtegi välist sümptomit pole. Äkki keegi oskab pakkuda midagi?